Корисні статті

Медики розповіли, як печінка «попереджає» про серйозне ушкодження

Закордонні медики розповіли, як печінка може «попереджати» про її серйозне пошкодження. Одним із тривожних дзвіночків органу є свербіж шкіри.

Згідно зі статистичними даними, зібраними з усього світу, збої в роботі печінки займають п’ятий рядок смертності від різноманітних захворювань, враховуючи те, що вона дуже чутлива і вкрай схильна до різних патологій. У зв’язку з цим дуже важливо вчасно розпізнати небезпеку та звернутися за медичною допомогою. При цьому медики відзначають, що однією з найбільш помітних причин проблем найбільшої залози в організмі людини є порушення в роботі імунної системи, далі йдуть накопичення жиру, генетична схильність, інфекції, вплив паразитів. Зокрема, «запобіжними» сигналами, пов’язаними з серйозними ушкодженнями, є: больові відчуття у животі та набряклість у зазначеній області, хронічна втома, потемніння кольору сечі, втрата апетиту, нудота та блювання. У цьому ж списку набряклість ніг, особливо це проявляється на кісточках, пожовтіння шкіри і очей, синяки, що часто з’являються.

Для діагностування патології потрібні: біохімічний аналіз крові, УЗД печінки для визначення розмірів, структури та еластичності тканин, аналіз сечі на білірубін та біопсію. Після отриманих результатів фахівець призначить лікування як у стаціонарних, так і домашніх умовах.

Щодо найшкідливіших харчових виробів та напоїв, які не любить велика залоза, то серед них морозиво, шоколад, алкоголь, маринади, спеції, фастфуд, ковбаси.

Молочні продукти, нежирні м’ясо та риба, овочі та фрукти, навпаки, сприятливо впливають на роботу печінки.

Автор: Аксенова Мария